Автосервизи Ем Комплект Изпускателна система

Калкулатор сервизни услуги

Изчисли ремонт

2013-Engine_773Големите натоварвания в началния период на експлоатация на двигателя съкръщават съществено живота му – за голямо натоварване се смята например възпламеняването на богата гориво-въздушна смес в цилиндъра при относително бавно движение на буталото надолу. Например ако се изкачвате по лек наклон на 5-та предавка с 60-70 км/ч и педала на газта е настъпан докрай или на 4-та предавка с 40 -50 км/ч. В този случай налягането от изгарянето на обогатената гориво-въздушна смес е по-голямо от отпималното, и усилието върху подвижните части на неразработения коляно-мотовилковия механизъм е по-голямо и може да доведе до неправилно износване. А също така се увеличава страничното изместване на буталото, което го притиска по-силно към цилиндъра, което пък от своя страна може да наруши масления слой което води до неправилно износване на бутала и цилиндъра.

Много по-вредно е да се движите с постоянна скорост и поддъжрате 2000 об/мин с четирима пътника с цел спазване на препоръките на производителя, отколкото скоростта Ви да е непостоянна и да варира между 2500 и 3500 об/мин.. А най-добре е пръвите 1000 – 2000 километра въобще да избягвате претоварването на автомобила.

Старайте се да избягвате резките ускорения

Разработването на нов двигател в условията на градско шофиране, особено първите 500 км. е силно непрепоръчително, постоянните спирания и тръгвания по светофари и резките ускоренията и изпреварвания на кратки разстояния са тежки за новия двигател. А в комбинация с неефективното охлаждане на двигателя и маслото в картера, бъдещия ресурс на двигателя намалява в пъти. Разбира се въобще не искам да Ви плаша че двигателя ще се прецака, просто говоря за намаляване на ресурса на двигателя.

А най-добре е при покупката на нов автомобил за първите му 500 км. отделете един или два уикенда и се повозете извън града спокойно без да бързате и без да товарите автомбила и ще дадете на двигателя един много добър старт.

Be the First!

Leave a Reply